De oorzaken van rimpels

Om echt te begrijpen wat de oorzaak van rimpels is, moet iemand onder de huid kijken en zien hoe die werkt. De huid heeft drie diepteniveaus – de opperhuid, dan de lederhuid en het onderhuidse weefsel aan de onderkant. De bovenste laag, de opperhuid, bestaat als de eerste beschermlaag om ziektekiemen, vuil en parasieten buiten te houden. Dit gebeurt door cellen naar boven te duwen die helpen een sterke, stevige barrière te ontwikkelen. Dus wilt u rimpels verwijderen op de bovenlip? dan is het goed om de huid te bestuderen. 

Wanneer ze de top van de opperhuid bereiken, zijn ze niet langer nodig en schilferen ze af. rimpels verwijderen is dan mogelijk. De middelste laag, de lederhuid, bevat bindweefsel dat hard werkt om de huid sterk en elastisch te maken. De onderste laag bestaat voornamelijk uit vetcellen die voor de nodige isolatie zorgen en de huid rond en vol maken.

Dit is waar de rimpels ontstaan. Naarmate iemand ouder wordt, wordt de huid dunner en gaan de cellen kleverig werken. Hierdoor ziet de huid er dunner uit en de kleverige cellen tasten het vermogen van de opperhuid aan om vocht vast te houden. Met het ouder worden neemt ook het aantal cellen af, waardoor de huid langzamer geneest en herstelt. Het vermogen van de lederhuid om de huid elastisch te maken, neemt steeds verder af. Geen elasticiteit betekent dat de huid gaat rimpelen en verslappen. De huid wordt droger, kwetsbaarder en in een zwakke positie om voor zichzelf te zorgen.

Dat is allemaal de normale gang van zaken, maar er zijn manieren om het proces te versnellen of zodanig in te grijpen dat het veel erger wordt. Te veel blootstelling aan de zon en UV-stralen verdunnen de opperhuid voortijdig, om nog maar te zwijgen van het feit dat het de groei van kankercellen en laesies bevordert. De zon zorgt ervoor dat het collageen van de lederhuid steeds verder afbreekt en beschadigt, waardoor de elasticiteit verloren gaat.

Lach en fronsrimpels

Mensen die zich vaak via hun gezicht uiten, zullen merken dat lach-, frons- en lachrimpels tot vroegtijdige rimpelvorming leiden. De herhaalde samentrekkingen van de spieren in iemands gezicht leiden op natuurlijke wijze tot rimpels op goed gebruikte plaatsen.

Naarmate we ouder worden en onze huid begint te verslappen, zorgt ook de zwaartekracht voor rimpels.

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan behandelen, want voorkomen is minder duur of zorgwekkend dan genezen. Helaas denken de meeste mensen er niet eens aan om een probleem aan te pakken totdat het zich voordoet, zodat preventie vaak over het hoofd wordt gezien.

Als u zich echter zorgen maakt over vroegtijdige rimpelvorming, dan is een grammetje preventie zeker de moeite waard. Ten eerste heeft de huid bescherming nodig tegen de zon. Beschermende kleding, zonnebrandcrème en het vermijden van langdurige blootstelling aan de zon is de sleutel tot het voorkomen van schade door de zon. Zonnebaden, vakanties en buitensporten zijn allemaal prima, maar er moet extra aandacht worden besteed aan de bescherming van de huid. Zonnebrandcrème moet altijd worden gebruikt, zelfs als het koud is.

Een droge huid is de boosdoener van veel huidproblemen, dus een goede vochtinbrengende crème is een must. Een manier vinden om de huid vochtig te houden en te voorkomen dat het vocht uit de huid lekt, is een noodzaak als het gaat om het voorkomen van rimpels. Vermijd roken, want dat is slecht voor de huid en eet evenwichtig. De beste vitaminen voor de huid zijn A, C, B-3 en E.

Behandelingsopties

Soms komt preventie te laat en is het niet effectief genoeg en is het tijd om rimpels aan te pakken. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen en welke het beste is, hangt af van de situatie, het huidtype en de ernst van de rimpel.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling werkt op het verstrakken van de verslapte huid. Het is absoluut noodzakelijk om een arts te zoeken die echt verstand heeft van laser skin rejuvenation. Het werkt door door de epidermis te gaan en nieuw collageen aan te moedigen om in de dermale laag van de huid te vormen. Het doet dit zonder de epidermis te beschadigen. Het verwijdert geen reeds aanwezige rimpels, maar het verbetert wel de aanblik ervan. Het kan ook bruine of ouderdomsvlekken, grotere poriën en spataders minder zichtbaar maken. Het wordt ook vaak gebruikt om acne te behandelen.

Injecties

Een van de populairdere manieren om rimpels te behandelen zijn injecteerbare behandelingen zoals Botox. Deze behandelingen zijn gericht op de fijne lijntjes van rimpels en werken door het vermogen van het lichaam om spieren samen te trekken te blokkeren. Het effect is tijdelijk en er kunnen soms ongewenste bijwerkingen optreden, maar menigeen zoekt toch de hulp van deze injecties voor verlichting van rimpels.

Spa-behandelingen

Andere veel voorkomende rimpelvrije behandelingen zijn chemische peelings en microdermabrasie. Microdermabrasie werkt door het verwijderen van de dode huidlaag aan de oppervlakte. Deze oppervlaktelaag bevat die fijne lijntjes en vele andere oppervlaktehuidproblemen. Kleine rimpels, oppervlakkige huidvlekken, en dode huid zijn verdwenen met achterlating van gladde, mooie huid. Chemische peelings zijn vergelijkbaar in die zin dat de bovenste laag van de huid wordt afgepeld met behulp van een chemische oplossing.

 Een chemische peeling kan dieper gaan dan alleen de oppervlakte en kan een betere optie zijn, afhankelijk van de diepte van het huidprobleem.